Ga jij deze decembermaand overstappen van zorgverzekeraar? Of vind je dat teveel gedoe en zit je wel goed zo? De zorgpremies worden komend jaar fors duurder en de zorgtoeslag gaat weer naar beneden.

Het kan je dus veel voordeel opleveren om eens goed te kijken naar hoe en waarvoor je verzekerd bent.

Vroeger had je alleen een particuliere- en ziekenfondsverzekering, nu spreken we van een restitutiepolis, naturapolis of een budgetpolis. Waarvan de restitutiepolis de duurste is en de budgetpolis de goedkoopste (maar niet altijd de beste wink ).

En zo zijn er nog wel meer punten waar je op moet letten als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

In deze blog geef ik je tips en tricks hoe jij de voor jou voordeligste zorgverzekering kiest voor 2024!

 

De basisverzekering

De vergoedingen in de basisverzekering zijn voor iedereen gelijk en dekken alle medisch noodzakelijke kosten. Verzekeraars mogen niemand voor de basisverzekering uitsluiten en geen hogere premies rekenen voor bijvoorbeeld chronisch zieken.

Wel is het zo dat je bij een restitutiepolis bij alle zorgverleners terecht kunt. Bij een natura- of budgetpolis kan dit niet. Kijk dus goed of jouw nieuwe verzekeraar een contract heeft met jouw gewenste zorgverlener. Zo niet, dan kan het zijn dat je alle kosten of een gedeelte hiervan zelf moet betalen. Check hier welke zorgverlener een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Het verplichte eigen risico, het bedrag wat je zelf betaald vóórdat de zorgverzekeraar het overneemt, blijft voor 2024 hetzelfde als dit jaar en bedraagt €385 euro. Je kunt dit verhogen naar maximaal €885 euro. Door de verhoging van je eigen risico gaat je maandpremie naar beneden. Je betaalt dan wel meer zelf aan je gemaakte zorgkosten. Verwacht je weinig zorgkosten te maken dan is dit een mogelijkheid om te besparen.

De premie van je zorgverzekering betaal je per maand. Je kunt er ook voor kiezen om de premie in één keer te betalen. Veel zorgverzekeraars geven daarbij korting. Het scheelt je zo’n 1 – 3% op het totale bedrag aan zorgpremie. Heb je voldoende spaargeld, of hier maandelijks geld voor opzij gezet? Het scheelt je niet alleen die 1-3% maar je hebt ook maandelijks geen premie afschrijving meer.

Heb je een partner én kinderen? Verzeker je niet automatisch bij één verzekeraar maar kijk voor beide partners apart welke verzekering het beste past. Doe dit ook bij de aanvullende verzekering. Je kunt daarna je kinderen onder de 18 jaar gratis meeverzekeren bij de ouder die het uitgebreidste pakket heeft. Kinderen boven de 18 moeten hun eigen zorgverzekering afsluiten.

 

Collectieve verzekering

Een grote verandering afgelopen jaar (2023) was dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdween. Kortingen op de aanvullende verzekeringen zijn nog wel toegestaan. Voor minima bestaat er de gemeentepolis, een collectieve zorgverzekering van de gemeente. Ook hier verdween de collectiviteitskorting, maar de gemeenten mogen nog wel een premiebijdrage aan hun inwoners geven.

Collectief verzekeren is niet altijd goedkoper. De korting die je kunt krijgen via de gemeente, je werkgever, als zzp-er of als lid van een belangenorganisatie is fijn, maar kijk wel goed wat je verzekerd krijgt. Het kan zijn dat de aanvullende verzekering in het collectief niet past bij jouw situatie. Te weinig verzekerd of juist veel te veel waar jij geen gebruik van zal maken. Vergelijk dus goed de aanvullende verzekeringen van de verschillende aanbieders.

 

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Kies bijvoorbeeld voor extra fysiobehandelingen, een tandartsverzekering, vergoeding van anticonceptie of vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Dit hoeft niet persé bij dezelfde verzekeraar te zijn.

Kijk goed naar de vergoedingen in de aanvullende verzekering en de extra premie die je ervoor betaalt. Het kan voorkomen dat je meer premie betaalt dan dat er daadwerkelijk vergoed word. Dan is het verstandiger om geen aanvullende verzekering af te sluiten maar zelf geld voor deze kosten apart te zetten. Of maak je minimaal of geen gebruik van de vergoeding? Dan is het ook beter om hiervoor zelf geld apart te zetten.

Gebruik je speciale medicijnen, bijvoorbeeld voor ADHD, of een bepaald merk? Controleer dan of je deze medicatie of een eventuele eigen bijdrage vergoed krijgt via je aanvullende verzekering. Ook hierbij geld: betaal je meer dan dat je vergoed krijgt? Leg dan zelf het geld apart.

Ga ook na of er speciale voorwaarden aan een aanvullende verzekering zitten. Dit is vaak het geval bij tandartsverzekeringen, bijvoorbeeld bij het krijgen van een beugel of een dure behandeling. Sommige verzekeraars hebben wachtlijsten, of je moet meerdere jaren verzekerd zijn. Soms is er ook een medische verklaring nodig om de verzekering te mogen afsluiten.

Bij veel verzekeraars kan je je ook verzekeren voor zorgkosten die je maakt in het buitenland. Check goed of je dit ook echt nodig hebt. Als je ook een reisverzekering hebt, kan het zijn dat je dubbel verzekerd bent voor deze kosten.

 

Overstappen

Denk je nu: Oké ik ben om! Waar kan ik vergelijken en hoe kan ik overstappen?

Verzekeringen vergelijken gaat het makkelijkst met de verschillende online vergelijkingssites. Je kunt bijvoorbeeld terecht op Pricewise, IndependerZorgkiezer of via de site van de Consumentenbond. Bij veel van deze sites kan je ook direct overstappen en regelen zij verder alles voor je. Soms krijg je er ook nog een leuke attentie bij, maar dat mag natuurlijk niet de doorslag geven cool.

Je kunt je oude verzekering opzeggen tot en met 31 december 2023. Vóór 1 februari 2024 moet je je bij een nieuwe verzekeraar hebben aangemeld. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd en eventuele gemaakte zorgkosten worden verrekend.

Ben je te laat met opzeggen van je huidige verzekering? Dan zit je nog een jaar bij deze verzekeraar en heb je eind 2024 weer een nieuwe kans om over te stappen. Ben je te laat met aanmelden bij een nieuwe verzekeraar? Dan riskeer je een boete. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Ben je niet verzekerd? Dan kan het gebeuren dat je niet de medische zorg krijgt die niet direct noodzakelijk is of dat je de hoge rekening zelf moet betalen.

Heb jij een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar van meer dan zes maanden? Dan kan je niet overstappen en zal je bij je huidige verzekeraar moeten blijven. Pas als de achterstand is weggewerkt is overstappen weer mogelijk.

Je ziet, er komt best veel bij kijken, maar je hoeft het maar één keer per jaar te checken. Neem er even de tijd voor dan zit jij er in 2024 rustig bij met de voordeligste zorgverzekering voor jouw situatie!

 

PS  De zorgtoeslag gaat in 2024 weer naar beneden. En daarbij word ook de inkomensgrens verlaagd! Check hier of jij in 2024 nog in aanmerking komt voor zorgtoeslag! Of ga direct je toeslag berekenen

PSS Duizelt het je na al deze info en wil je hierbij hulp? Ik help je graag! Laat je gegevens hier achter dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Chat openen
💬 Stel hier je vraag!
Hallo 👋
Kan ik je helpen?