Als jij ervoor kiest te gaan studeren, lees dan gauw verder. In deze blog laat ik je zien wat een studie nou eigenlijk kost.

 

Ben jij geslaagd voor je middelbare schooldiploma? Gefeliciteerd!
De weg naar een mooie toekomst ligt voor je.. ga je direct werken of ga je eerst studeren?

Je kunt verder studeren aan het mbo, hbo of de universiteit.
Je hoeft niet altijd de gehele kosten van je studie te betalen, een gedeelte wordt door de overheid betaalt. Dat hangt wel af van het niveau waarop je studeert en of je bijvoorbeeld op een particuliere opleiding studeert.
Goed om te weten: volg jij een mbo-3 opleiding of hoger? Zorg dan dat je binnen 10 jaar je diploma haalt, anders moet je alsnog alles terugbetalen!

 

Hbo of universiteit

Ga je voor een hbo-opleiding of een universitaire studie? Dan betaal je wettelijk collegegeld. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld door de overheid. Voor het schooljaar 2023/2024 bedraagt het collegegeld € 2.314. Vaak kan je dit in termijnen betalen.

Als je voor het eerst begint met studeren in het hoger onderwijs heb je 1 jaar recht op halvering van het collegegeld. Studenten die beginnen in studiejaar 2023-2024 en voldoen aan de voorwaarden, betalen € 1.157 in plaats van € 2.314. 

Goed om te weten: volg jij een particuliere studie, dan betaal je instellingscollegegeld. De hoogte daarvan bepaalt de hogeschool of universiteit zelf. Dat is vaak hoger dan het wettelijke collegegeld.

 

Mbo of volwassenenonderwijs

Ga je voor een mbo-opleiding of voor het volwassenenonderwijs? En ben je nog geen 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.  Ben je op dat moment wel 18 jaar of ouder? Dan betaal je aan het begin van elk schooljaar lesgeld. De hoogte van het lesgeld voor schooljaar 2023/2024 is €1.357. Je kan dit in 1x betalen of in 9 termijnen.
Goed om te weten: start je uiteindelijk toch niet met je studie en schrijf je je voor 1 oktober weer uit? Dan betaal je geen lesgeld. Ook als je later in het jaar met je studie begint, hoef je over de al verstreken maanden geen lesgeld te betalen.

 

Studiemateriaal

Naast je collegegeld of lesgeld, heb je ook nog kosten die je kwijt bent aan studiemateriaal. Denk bijvoorbeeld aan studieboeken, een laptop of een tablet. Je kunt deze dingen natuurlijk ook tweedehands aanschaffen, dat scheelt in de kosten. En je kan ze later zelf ook weer door verkopen.
Goed om te weten: gemiddeld geven studenten € 127 per maand uit aan studiemateriaal. (bron: DUO)

 

Uit huis

Ga je studeren in een andere stad en daardoor op kamers? Dan komen er ook hele andere kosten bij kijken, zoals bv. de huur en je boodschappen. Gemiddeld geven studenten € 600 euro uit aan deze vaste lasten. (bron: Nibud)

 

DUO

Zoals je ziet is studeren niet gratis en kunnen de kosten flink oplopen. Verdiep jezelf in wat studeren voor jou en je ouders financieel gezien betekent en maak een begroting. Kijk ook eens op de website  Dienst Uitvoering Onderwijs, ook wel DUO genoemd. Je vind daar meer informatie over eventuele studiefinanciering en een studenten reisproduct.

Maar nu eerst vakantie en genieten van je geleverde prestatie! 

Chat openen
💬 Stel hier je vraag!
Hallo 👋
Kan ik je helpen?