Gezin omringt door stethoscoop

De best passende zorgverzekering kiezen, hoe doe je dat?

Ga jij dit jaar overstappen van zorgverzekeraar? Of vind je dat teveel gedoe en zit je wel goed zo? Toch kan het je voordeel opleveren om eens goed te kijken naar hoe en waarvoor je verzekerd bent. Het kan zijn dat je vertrouwde verzekering niet meer bij je past. 

Vroeger had je alleen een particuliere- en ziekenfondsverzekering, nu spreken we van een restitutiepolis, naturapolis of een budgetpolis. Waarvan de restitutiepolis de duurste is en de budgetpolis de goedkoopste.

En zo zijn er nog wel meer punten waar je op moet letten als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

In dit artikel geef ik je tips en tricks hoe jij de best passende zorgverzekering kiest voor 2022.

De basisverzekering is voor iedereen gelijk en dekt alle medisch noodzakelijke kosten. Verzekeraars mogen niemand voor de basisverzekering uitsluiten en geen hogere premies rekenen voor bijvoorbeeld chronisch zieken.

Wel is het zo dat je bij een restitutiepolis bij alle zorgverleners terecht kunt. Bij een natura- of budgetpolis kan dit niet. Kijk dus goed of jouw nieuwe verzekeraar een contract heeft met jouw gewenste zorgverlener. Zo niet, dan kan het zijn dat je alle kosten of een gedeelte hiervan zelf moet betalen.

Het verplichte eigen risico, het bedrag wat je zelf betaald voordat de zorgverzekering het overneemt, blijft voor 2022 hetzelfde als dit jaar en bedraagt €385 euro. Je kunt dit verhogen naar maximaal €885 euro. Door de verhoging van je eigen risico gaat je premie naar beneden. Je betaalt dan dus meer zelf aan zorgkosten. Verwacht je weinig zorgkosten te maken komend jaar dan is dit een mogelijkheid om te besparen.

De premie van je zorgverzekering betaal je per maand. Je kunt er ook voor kiezen om de premie in één keer te betalen. Veel zorgverzekeraars geven daarbij korting. Het scheelt je zo’n 1 – 3% op het totale bedrag aan zorgpremie.

Heb je een partner en kinderen? Verzeker je niet automatisch bij één verzekeraar maar kijk voor beide partners apart welke verzekering het beste past. Doe dit ook bij de aanvullende verzekering. Je kunt daarna je kinderen onder de 18 jaar gratis meeverzekeren bij de ouder die het uitgebreidste pakket heeft.

Collectief verzekeren is niet altijd goedkoper. De korting die je kunt krijgen via je werkgever, als zzp-er of als lid van een belangenorganisatie is fijn, maar kijk wel goed wat je verzekerd krijgt. Het kan zijn dat de aanvullende verzekering in het collectief niet past bij jouw situatie. Te weinig verzekerd of juist veel te veel waar jij geen gebruik van zal maken.

Tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering zat in 2021 een verschil van €42 euro.

Naast de basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Kies bijvoorbeeld voor extra fysiobehandelingen, een tandartsverzekering of vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Dit hoeft niet persé bij dezelfde verzekeraar te zijn.

Kijk goed naar de vergoedingen in de aanvullende verzekering en de extra premie die je ervoor betaalt. Het kan voorkomen dat je uiteindelijk meer betaalt dan dat er vergoed word. Dan is het verstandiger om geen aanvullende verzekering af te sluiten maar zelf geld voor deze kosten apart te zetten.

Gebruik je speciale medicijnen, bijvoorbeeld voor ADHD, of een bepaald merk? Controleer dan of je deze medicatie of een eventuele eigen bijdrage vergoed krijgt via je aanvullende verzekering.

Ga ook na of er speciale voorwaarden aan een aanvullende verzekering zitten. Dit is vaak het geval bij tandartsverzekeringen, bijvoorbeeld bij het krijgen van een beugel of een dure behandeling. Sommige verzekeraars hebben wachtlijsten, of je moet meerdere jaren verzekerd zijn. Soms is er ook een medische verklaring nodig om de verzekering te mogen afsluiten.

Bij veel verzekeraars kan je je ook verzekeren voor zorgkosten die je maakt in het buitenland. Check goed of je dit ook echt nodig hebt. Als je ook een reisverzekering hebt, kan het zijn dat je dubbel verzekerd bent voor deze kosten.

Je ziet het, er komt best veel bij kijken, maar je hoeft het uiteindelijk maar één keer per jaar te checken. Daarna heb je er een heel jaar plezier van!

Volgens het kabinet gaat komend jaar de zorgpremie omhoog met gemiddeld 44 euro. Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt.

Ga jij er nu toch voor zitten om over te stappen? Vanaf 13 november kun je de premies gaan vergelijken via verschillende vergelijkingswebsites. Bij de meeste kun je ook direct een nieuwe verzekering afsluiten en eventueel de oude (laten) opzeggen.

Je kunt je oude verzekering opzeggen tot en met 31 december 2021. Vóór 1 februari 2022 moet je je bij een nieuwe verzekeraar hebben aangemeld. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 verzekerd en eventuele gemaakte zorgkosten worden verrekend.

Ben je te laat met opzeggen van je huidige verzekering? Dan zit je nog een jaar bij deze verzekeraar en heb je eind 2022 weer een nieuwe kans om over te stappen. Ben je te laat met aanmelden bij een nieuwe verzekeraar? Dan riskeer je een boete. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Ben je niet verzekerd? Dan kan het gebeuren dat je niet de medische zorg krijgt die niet direct noodzakelijk is of dat je de hoge rekening zelf moet betalen.

Heb jij een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar van meer dan zes maanden? Dan kan je niet overstappen en zal je bij je huidige verzekeraar moeten blijven. Pas als de achterstand is weggewerkt is overstappen weer mogelijk.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.