Geslaagd?! Gefeliciteerd! Wat kost een studie eigenlijk?

Wat kost studeren eigenlijk?

 

Gefeliciteerd!

Je bent geslaagd voor je middelbare schooldiploma! De weg naar een mooie toekomst ligt voor je.. ga je direct werken of ga je eerst studeren? Als jij ervoor kiest te gaan studeren, lees dan gauw verder. In deze blog laat ik je zien wat de kosten voor een vervolg studie nu eigenlijk zijn.

 

Welke studie?

Je kunt verder studeren aan het mbo, hbo of de universiteit.
Je hoeft niet altijd de gehele kosten van je studie te betalen, een gedeelte wordt door de overheid betaalt. Dat hangt wel af van het niveau waarop je studeert en of je bijvoorbeeld op een particuliere opleiding je studie volgt.
Goed om te weten: volg jij een mbo-3 opleiding of hoger? Zorg dan dat je binnen 10 jaar je diploma haalt, anders moet je alsnog alles terugbetalen!

 

Hbo of universiteit

Ga je voor een hbo-opleiding of een universitaire studie? Dan betaal je wettelijk collegegeld. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld door de overheid. Voor het schooljaar 2020/2021 bedraagt het collegegeld € 2.143. Je kunt dit in één keer betalen of in termijnen.
Goed om te weten: volg jij een particuliere studie, dan betaal je instellingscollegegeld. De hoogte daarvan bepaalt de hogeschool of universiteit zelf. Dat is vaak hoger dan het wettelijke collegegeld.

 

Mbo of volwassenenonderwijs

Ga je voor een mbo-opleiding of voor het volwassenenonderwijs? En ben je op dat moment 18 jaar of ouder? Dan betaal je aan het begin van elk schooljaar lesgeld. De hoogte van het lesgeld voor 2020 is € 1.202. Je kunt dit in één keer betalen of in 9 termijnen.
Goed om te weten: start je uiteindelijk toch niet met je studie en schrijf je je voor 1 oktober weer uit? Dan betaal je geen lesgeld. Ook als je later in het jaar met je studie begint, hoef je over de al verstreken maanden geen lesgeld te betalen.

 

Studiemateriaal

Naast je collegegeld of lesgeld, heb je ook nog kosten die je kwijt bent aan studiemateriaal. Denk bijvoorbeeld aan studieboeken, een laptop of een tablet. Je kunt deze materialen natuurlijk ook tweedehands aanschaffen, dat scheelt in de kosten. En je kan ze later zelf ook weer doorverkopen.
Goed om te weten: gemiddeld geven studenten € 58 per maand uit aan studiemateriaal. (bron: Nibud

 

Wil jij je studietijd goed beginnen qua geldzaken? Klik hier of op de button hieronder.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.