Budgetplanner budgetcoach

Mijn werk als budgetcoach, wat houd dat in?

Weet jij eigenlijk wat een budgetcoach precies doet? De meeste mensen denken dat ik mij vooral bezig houd met arme mensen met grote schulden, maar is dat ook zo? Een coach is bijvoorbeeld geen schuldhulpverlener. Daar zit een groot verschil in. Heeft iemand zoveel schulden dat hij deze niet zelfstandig in 3 jaar weet af te lossen, dan noemen we dat problematische schulden. Deze mensen gaan dan de schuldhulpverlening in, vaak geregeld door de gemeente. De budgetcoach is er onder meer om dit scenario juist te voorkomen. Ook zorgen we voor ondersteuning bij het maken van een financieel plan en helpen we met het opzetten van een goede thuis-administratie. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Oorzaken van financiële problemen

Financiële problemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het kan gebeuren dat je plotseling je baan verliest en daardoor een terugval hebt in inkomen. Of een andere gebeurtenis in jouw leven beïnvloed je financiën. Je noemt dat ook wel life-events. Bijvoorbeeld: trouwen, een kind krijgen, ziekte, je partner verliezen. Deze events kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht (tijdelijk) kwijtraakt over je financiën.

Aan de andere kant kan je ook zelf onverantwoorde keuzes maken ten aanzien van geld of lange en dure financiële verplichtingen aangaan. Of weet je niet goed hoe je dat nou doet: grip op je geld houden of een administratie bijhouden. Heb je dat niet meegekregen in je opvoeding of ben je te druk met andere ‘leukere’ dingen. In feite kan iedereen dus in de situatie komen dat het (even) niet goed gaat op financieel vlak. En dan is het fijn als je daarbij hulp kunt krijgen van een budgetcoach.

Ook mensen die geen financiële problemen hebben kunnen gebruik maken van een budgetcoach. Heb jij een droom waarvan je niet weet hoe je die financieel waar kan maken, of heb je een goed salaris maar houd je toch elke maand niks over?

De werkwijze van een budgetcoach

Ik zal nooit zeggen WAT je moet doen, maar vooral laten zien HOE je het kan doen. Het is een samenwerking tussen jou en mij, waarbij ik wel verwacht dat je openheid van zaken geeft en zelf je best doet om verandering aan te brengen als dat nodig is. Ik ondersteun en motiveer jou om zelfstandig je financiële situatie op orde te krijgen. Samen bekijken we jouw inkomsten en uitgaven en maken daar een overzicht van. Aan de hand van dat overzicht word een financieel plan opgesteld. Je krijgt van mij suggesties hoe je kunt besparen en je daardoor meer geld gaat overhouden iedere maand. Maar ook sparen komt aan bod, zodat je ook een buffer gaat opbouwen. Of zodat die droom je hebt wél haalbaar word. Ook kijken we of er inkomens verhogende mogelijkheden zijn.

Als je schulden hebt stellen we daar samen een aflosplan voor op. Ze moeten dan wel binnen 3 jaar afgelost kunnen worden. Als je nog geen goede administratie hebt zal ik je daar mee helpen en advies over geven. Doel van het financieel plan is een blijvende balans tussen jouw inkomsten en uitgaven, waardoor financiële problemen opgelost én in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ik help je bij het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten en verhoog daardoor jouw financiële zelfredzaamheid. Aan het eind van ons traject samen heb jij een geordende administratie en goed inzicht en overzicht in je financiële situatie.

Doel van de coaching

Mijn begeleiding is in principe tijdelijk. Einddoel is dat jij financieel zelfredzaam bent. Dat betekent dat je overzicht en inzicht hebt in je financiële situatie. Je weet om te gaan met tegenslagen en meevallers. Jij kunt verantwoorde keuzes maken en de juiste prioriteiten stellen. Je weet de balans te houden tussen je inkomsten en je uitgaven. Na het traject blijf ik in contact met je. Als je na het traject financieel ergens tegen aanloopt kunnen we daardoor makkelijk samen kijken waar de oplossing ligt. Deze nazorg is erg belangrijk om terugval in financiële problemen te voorkomen.

Schaamte rond geldzaken

Zoals je ziet werk ik dus niet alleen met arme mensen met hoge schulden. Maar ik ben er ook juist voor jou. Jij, die misschien nooit gedacht had ooit geldproblemen te zullen hebben of krijgen. Helaas kan het iedereen overkomen. Er leeft in de samenleving nog veel schaamte rond dit onderwerp. Dat is nergens voor nodig. Hoe eerder je dit probleem erkent en aanpakt, hoe beter het zal gaan om weer balans te creëren in je geldzaken.

Contact met mij

Weet jij nu al dat je binnenkort minder gaat verdienen? Merk je dat je meer geld uitgeeft dan dat er binnen komt? Verdien je prima maar blijft er niks over? Heb je problemen met je geldzaken, om wat voor reden dan ook? Of ben jij diegene met een droom die niet haalbaar lijkt?

Schaam je niet om hulp te vragen maar kom in actie! Ik ben er voor jou!

Neem nu contact met me op via het contactformulier op de website of plan een GRATIS kennismakingsgesprek in via Facebook.

Ps. download hieronder mijn GRATIS Positiviteits Kaartjes! Iedereen -met of zonder financiële problemen- kan wel wat positiviteit gebruiken!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.